Grattis på hundraårsdagen, Kaneto Shindo!

På hundra år hinner man uträtta en hel del.

Kaneto Shindos har exempelvis hunnit med att vara assistent år mästaren Kenji Mizoguchi, vara gift med Nobuko Otowa (en av Japans bästa skådespelerskor), skriva ett hundratal filmer och regissera närmare femtio stycken.

Och då var han ändå en sen debutant – åtminstone när det gäller att regissera.  Det gjorde han nämligen först 1951 med filmen The Story of a Beloved Wife. Trots mängden filmer är det dessvärre bara ett fåtal som har nått oss här i väst; mest känd är han för ett gäng filmer han gjorde på sextiotalet (The Naked Island (1960), Onibaba (1964) och  Kuroneko (1968)).

På många vis är Shindo en väldigt spännande brygga mellan de äldre generationerna och japanska nya vågen. I framför allt hans 60-talsfilmer ser man en medvetenhet om den samtida filmen, men också en stor inspiration ifrån mentorn Mizoguchi. Han är en storartad skildrare av vad som sker med människor under hemska förhållanden och han står för en värdig fortsättning på Mizos kamp för kvinnan i det japanska patriarkatet. Dessutom finns det alltid en mycket sympatisk klassmedvetenhet i hans filmer; en ständig kamp för samhällets mindre lyckligt lottade.

Det är dock framför allt hans användning av ljud som har satt spår hos mig. Jag skulle, utan tvekan, placera Shindo tillsammans med namn som Jean-Luc Godard och Robert Bresson när det gäller auteurer som sticker ut med sin lysande förståelse för och användning av ljud. Det är dock någonting jag kommer utveckla litet mer inom en snar framtid i en text om Shindos film A Tree Without Leaves (1986).

Tanken är nämligen att jag och Filip, till Shindos ära, skall ägna åtminstone en text var åt en eller flera av hans filmer. Förhoppningsvis innan april är över.

Hur som helst:

Grattis på födelsedagen, Kaneto Shindo, och tack för alla fina filmer!

// Jack Brånfelt 

Annonser

Taggar:, , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: